Bruksela, 5 października — Organizacja Friends of The Earth skrytykowała dzisiaj Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa (EFSA) za zbagatelizowanie obaw w kwestii bezpieczeństwa kukurydzy modyfikowanej genetycznie (GMO) oraz używanych przy jej uprawie herbicydów.
Zrecenzowane przez innych naukowców badania, których wyniki opublikowane zostały w zeszłym miesiącu na łamach cieszącego się międzynarodowym uznaniem pisma naukowego Food and Chemical Toxicology pokazują znaczny wzrost zachorowalności na raka i śmiertelności u szczurów karmionych dietą z dodatkiem kukurydzy GMO firmy Monsanto oraz herbicydu Roundup. [1]
W opublikowanym wczoraj oświadczeniu EFSA poddaje w wątpliwość jakość i sposób przeprowadzenia tych badań. [2]
Mute Schimpf z organizacji Friends of the Earth Europe powiedział: “Nie jesteśmy przekonani, że EFSA stawia bezpieczeństwo publiczne ponad interesy agrobiznesu. Przez ostatnich 10 lat EFSA konsekwentnie opowiadała się po stronie przemysłu biotechnologicznego i lekceważyła obawy związane z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności i upraw modyfikowanych genetycznie oraz ich wpływem na środowisko. Zamiast doszukiwać się błędów w niezależnych, zrecenzowanych przez środowisko naukowe badaniach, agencja ta powinna traktować poważnie powszechne obawy i wprowadzić w UE obowiązkowe długoterminowe badania bezpieczeństwa żywności GMO. (…) Reakcja EFSA świadczy o podwójnych standardach tej agencji. Gdyby tak samo skrupulatnie, jak to nowe badanie, oceniano wnioski Monsanto o autoryzację nowych produktów, żadne uprawy GMO nie otrzymałyby autoryzacji w UE.”
Friends of the Earth Europe apelują :
- Do rządów państw i organów bezpieczeństwa UE o natychmiastowe wstrzymanie importu i użycia wszystkich produktów GMO odpornych na herbicyd Roundup (glifosat).
- Do Komisji Europejskiej o zawieszenie autoryzacji wszystkich nowych produktów GMO i gruntowną reformę sposobu oceny zagrożeń ze strony żywności GMO.
- Do Unii Europejskiej o ponowne przeanalizowanie bezpieczeństwa herbicydu Roundup (glifosatu), w tym związku pomiędzy uprawami GMO a użyciem tego herbicydu.
Zdaniem Friends of the Earth Europe, uprawy i żywność GMO nie tylko stanowią niepotrzebne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia, lecz również niszczą bioróżnorodność, zwiększają kontrolę korporacji nad łańcuchem żywnościowym, a także całkowicie zawodzą w walce z globalnym głodem.
[1] Food and Chemical Toxicology, Gilles-Eric Séralini (2012) Long term toxicity of a Roundup herbicide and a Roundup-tolerant
genetically modified maize
http://research.sustainablefoodtrust.org/wp-content/uploads/2012/09/Final-Paper.pdf
[2] 4 October 2012, EFSA publishes initial review on GM maize and herbicide study, http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/121004.htm
źródło: www.foeeurope.org
zobacz także: